jump to navigation

Chungking Express March 2, 2009

Posted by Alt.L in Ob/lia.
Tags: ,
trackback

Sâmbătă-duminică am consumat rapid şi vinovat două filme de Kar Wai Wong: Chungking Express şi 2046.

După ce l-am văzut pe primul, am căutat un trailer ca să-l pun aici şi m-a amuzat să constat că, aşa cum se întâmplă de obicei, dacă aş fi văzut întâi trailerul m-aş fi aşteptat ca poveştile (pentru că sunt două) să se desfăşoare altfel.

Prima poveste [Boy loves girl but she dumps him on April Fool’s Day] e construită în jurul unei întrebări simple care pluteşte asupra oricărei relaţii şi al cărei răspuns nimeni nu-şi doreşte să-l afle: Au relaţiile, ca şi conservele (sic), dată de expirare? Îl urmărim pe eroul nostru timp de o lună în care speră că despărţirea a fost o glumă. Bonus: femeia tarantinescă avant la lettre (perucă blondă, ochelari de soare şi trenci, căci nu se ştie niciodată când o să plouă) care îşi face singură dreptate în jungla oraşului (o altă traducere a titlului e Chungking Jungle). Cei doi se întâlnesc într-un foarte scurt episod care s-ar putea numi “uluitoare bunătate a străinilor”.

A doua poveste [Girl falls in love with boy but his heart is already broken by another]. De data asta e vorba de o Amelie avant la lettre (cred că filmul frantuzesc a citat foarte mult din această poveste), care ascultă compulsiv California Dreamin şi care decide să-şi ia zborul exact când reuşeşte să se facă remarcată. Deh, micile rateuri ale vieţii.

Ambele poveşti încep, se leagă şi se termină la Midnight Express, un fast food la stradă unde cei doi eroi sunt clienţi obişnuiţi.

Nici una dintre poveşti nu are, propriu-zis, final.

Muzica este excepţională. M-a dat gata Dreams (The Cranberries), în versiune cantoneză, interpretată, cred, chiar de splendida Faye Wong.

Advertisements

Comments»

1. Andreea - January 12, 2010

Mie mi-a plăcut foarte mult Chungking Express, 2046 n-am văzut încă. Că tot ai zis de femeia tarantinească, am citit undeva că Tarantino a declarat că filmul ăsta e un film de căpătâi pentru el, că aşă ar vrea el să facă cinema şi că ar fi cumpărat drepturile de lansare ale filmului pentru SUA ca să-l facă cunoscut publicului.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: