jump to navigation

În mai multe cuvinte February 22, 2009

Posted by Alt.L in Uncategorized.
trackback

Site-ul  pe care l-am mentionat în însemnarea anterioară îl ştiam în engleză. E posibil să se fi numit “25 words or less”, dar cel original a dispărut (sau  n-am mai reuşit eu să dau de el) şi în urma lui au apărut miriade de spin-offs în toate limbile (inclusiv în română). Mai interesante decât rezumatele  în 25 de cuvinte mi se par însă povestirile. Unele sunt cam vagi, dar altele reuşesc să creeze o atmosferă foarte interesantă. Iar povestea e desigur în mintea cititorului aşa cum frumuseţea e în ochii celui care priveşte. Este o competiţie între genuri: există şi povestiri de 50 de cuvinte şi de 100 de cuvinte.

Există incontestabil o fascinaţie contemporană, a culturii cotidiene, pentru genul foarte scurt (dar nu pe bloguri, haha). Poate că oamenii se simt mai stimulaţi creativ când au şi constrângeri.

Un exemplu fantastic de constrângeri + libertate totală este Post Secret, blogul lui Frank Warren. Omenii îi trimit prin poştă ilustrate/cărţi poştale (nu scrisori!) pe care scriu de mână sau din cuvinte decupate un secret pe care nu l-au mai dezvăluit nimănui. În fiecare duminică, Warren publică 10 din cărţile poştale trimise (unele făcute chiar de expeditori, care îşi păstrează anonimitatea, din fotografii personale sau alte imagini). Publicarea lor este efemeră: duminca următoare altele le vor lua locul. Din 2004 până acum a primit zeci de mii din toată lumea. Desigur, blogul poate fi analizat din diverse perspective (el însuşi îl numeşte “art project”). Unele secrete sunt probabil inventate, însă nu toate… Deocamdată mă uit la formă: o ilustrată şi un număr de cuvinte, inevitabil, limitat. Din câte am citit până acum, confesiunile cu impactul cel mai puternic (pentru mine) au în jur de 20 de cuvinte sau mai puţin…

Cine ştie, poate că acum cu nebunia Twitter-ului, or să apară şi “Twitter stories” sau “Twitter novels”.

În Japonia există deja romane scrise pe telefonul mobil (şi publicate pe site-uri dedicate unde pot fi citite sau descărcate tot pe mobil). Se numesc keitai shosetsu şi sunt de-a dreptul un fenomen (mai degrabă social decât literar). Dar despre ele o să scriu într-o altă înseamnare.

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: