jump to navigation

Mineriada de catifea June 14, 2008

Posted by Alt.L in Uncategorized.
trackback

Vera, mulţumesc pentru idee!

Dacă nu se vede bine pe afiş: Sâmbătă 14 iunie, ora 15, sunteţi invitaţi la fântâna de la Arhitectură pentru o bătaie cu perne comemorativă. Regulament şi precizări aici.

Vă doresc o pernă din puf de gâscă şi nu de-aia îndesată, de la bunica!

Advertisements

Comments»

1. Esc - June 14, 2008
2. GD - June 15, 2008

Subscriu comentului anterior

3. calatoare - June 15, 2008

Deh, ai blog, ai responsabilitate aşa că am scris cele ce urmează ca un comentariu general inspirat link-ul dat de Esc. Pentru că o citesc pe April cu mare plăcere, ca şi pe cei care au comentat acolo şi la părerile cărora de obicei subscriu, am stat să mă gândesc un pic de ce *mie* nu mi s-a parut idea o lipsă de respect. Şi de ce nu m-am gândit că noii generaţii trebuie să i se bage minţile în cap sau că respectivul cap e plin de gărgăuni demni de dispreţuit, etc. De unde m-a lovit atâta acceptare? Nu ştiu, încă mă mai gândesc la asta.

Nu spun că acesta e singurul mod în care trebuie să ne aducem aminte de mineriade (da, la plural!) sau cel mai fericit ales. Am avut reţineri? Da. Şi mi-aş fi dorit să se organizeze *şi* o comemorare oficială puternică, dar asta e deja o altă poveste… Şi pentru că am considerat că şi eu trebuie să revizitez memoria acelor zile, că nu am dreptul să uit, m-am dus pe site-ul Asociaţei Victimelor Mineriadelor: http://avmr.ro/mineriade. Linkurile de istoric, mărturii, analize sunt goale. Am găsit însă alt site care m-a dus înapoi în timp: http://www.mineriada.org.

Fac parte dintr-o generaţie care s-a consumat mult în ură politică, lipsă de speranţă şi teamă pentru propriul viitor. Ca idee, mineriada de catifea sub formă de flash-mob — de acord, “postmodern si minimalist” — nu reflecta însă nimic din toate astea. Mi s-a părut ciudat. L-am interpretat ca pe un gest mărunt de însănătoşire (semnificatul e în mintea noatră). Mi-ar fi plăcut să văd tot Bucureştiul acolo într-un catharsis comun (comemorând în orice fel ar crede potrivit), nu doar câţiva puştani care au devenit ‘sitting ducks’ pentru ultragiu. Într-adevar, ei habar n-au cum a fost, dar într-un fel asta e bine. Dacă ei trăiesc altfel, asta e bine. Desigur, nu însemnă că trebuie să uite sau, mai rău, să minimalizeze (deşi ideea n-a fost deloc asta) dar mă bucur că avem o generaţie care nu mai trebuie să ia bâte pe spinare pentru idealuri, idei (chiar şi nefericite) sau stiluri de viaţă cu care alţii nu sunt de acord. Nu asta era ideea oameni buni?! Dacă vream să le tragem una peste ceafă (sau pe roată!) pentru că sunt nerespectuoşi sau nerecunoscători cu ce suntem mai buni decât cei pe care îi condamnăm? De ce să ne dorim să reproducem acelaşi model de agresivitate (inclusiv verbală) care ne-a schilodit pe noi?

Cred că în seara asta o să mă uit iar la Life of Brian. După ce văd episodul în care Seinfeld fornichează cu Rachel la Lista lui Schindler (un omagiu, da!, adus lui Spielberg care a cerut casete cu Seinfeld ca să-şi aline deprimarea şi apăsarea din timpul filmărilor).

Râsul, chiar şi ireverenţios, are rostul lui. Nu-l pătrund întodeauna dar simt că ajută.

4. calatoare - June 16, 2008

GD, scuze, comentariul tau intrase automat la spam de aceea n-a aparut mai devreme.

5. vera cimpeanu - June 16, 2008

Peripatetika – da, DA, DA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Total!
Exact cum spui.
In plus, gena romaneasca ferma a lui ‘a se lua in serios’, combinata cu sentimentul pasunisto-patetic al ‘suferintei pentru tara si neam’ intr-o lume rea.

6. calatoare - June 16, 2008

Vera, eu i-au foarte in serios aceste evenimente si in general imi iau in serios tara si compatriotii. Nu cred insa in “tara care nu exista”, respectiv tara in care totul merge ca uns si oamenii sunt rupti din rai si civilizati de ti se rupe inima. Yeah, right.

Ideea mea, mai spun o data, a fost ca nu sunt de acord sa-i privim de sus pe cei mai tineri decat noi si sa fim agresivi (chiar si in limbaj — “sunteti niste mucosi”) fata de ei pentru ca asta nu face decat sa adanceasca ‘falia’ neintelegerii. Noi ramanem blocati in frustrarile noastre, ei dau a lehamite din mana. In plus, reproducem exact ceea ce ni s-a servit si noua – una peste ceafa pentru ca ce facem noi ii irita pe altii…

Trebuie sa ne impacam cu ideea ca asta urma sa se intample: sa vina o generatie fara griji care sa vrea sa se impace “altfel” cu trecutul. Vidal spunea intr-un post ca genul asta de manifestare s-a petrecut prea repede, cand ranile sunt inca proaspete. Point taken.

7. de ce? - June 20, 2008

imi pare rau ca citesc (si comentez) aici dupa eveniment (plus ca l-am vazut si la tv), dar tot imi place la nebunie ideea 😀

PS: daca eram in bucuresti zilele alea veneam si eu

8. lipsa de respect « Aprilsea’s Blog - November 28, 2008

[…] de respect Invitaţie pentru o bătaie cu perne, azi. Mineriada de catifea, i s-a spus aici.  Irene vorbeşte despre "5 minute de reculegere bătîndu-ne cu perne" şi are un […]

9. calatoare - December 2, 2008

?! Iata un pingback care a calatorit indelung prin spatiu (virtual).

Altminteri, eu mi-am spus parerea si nu mi-am schimbat-o.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: