jump to navigation

De Paşte April 26, 2008

Posted by oblia in Peregrinatio 1.
Tags: , , ,
trackback

“Laudamus Te,” din “Gloria” lui Francis Poulenc, “pe jumătate băiat rău, pe jumătate călugăr,” cum l-a descris (după muzică, cred că cu oarece îndreptăţire) un critic muzical.

Piesă pentru orchestră, cor şi soprană solo, “Gloria” a fost compusă în 1959, iar Oblia a avut onoarea s-o cânte con gusto în partida de violoncel a orchestrei liceului George Enescu, dirijată de un maestru cam ţicnit, în Catedrala Sf. Maria Magdalena din Vezelay, la France. Cu ceva anişori în urmă…

Şi, pentru că trebuia să aibă ceva legătură şi cu Spania, am găsit-o în interpretarea Corului Universitar din Oviedo, comisă în 2006 în Auditoriul Príncipe Felipe din Oviedo, sub bagheta lui Maximiano Valdés.

Îmi plac “Gloria” şi secţiunile ei pentru că, lăsând pioşenia standard la o parte, clocotesc ca talazurile mării, (re)dând vigoare sentimentului religios.

Christos a înviat!

Poulenc, “Laudamus te”

Advertisements

Comments»

1. Sorin - April 27, 2008

Adevarat a Inviat!

2. alt.L - April 27, 2008

Adevarat a-nviat!

3. April - April 29, 2008

oblia cinta la violoncel?

*april in veneratie*

4. vera cimpeanu - April 29, 2008

pt. april – citeste postul “Povestea violoncelului’ din 25 Aprilie 2007. Hrana de veneratie, in fine, intelegi sau vei intelege.

5. April - April 30, 2008

Am citit. Multumesc, Vera.
M-a impresionat foarte.
Si-mi pare rau ca nu sunt prima, dar aceeasi idee am avut-o si eu pe cind citeam: dau si eu 200 oiro in ron sau cum o fi nevoie, ca sa-ti iei jucaria aia. Uite, se facu anul, Oblia, si nu cred c-ai prospectat piata.

Eu sunt o mare suparata p-ai mei, care nu m-au dat la nimic, nici la sport, nici la muzica. Nu stiu, zau, ce-o fi fost in capul lor, ca oameni cu minte-n cap sunt. Dar n-am facut nici o extrascolara dintr-asta in afara de franceza in anii prescolari si de sc. gen. si meditatiile necesare ca sa intru la fac. Sunt tare trista din pricina asta. But then.. this lifetime’s gone, macar sa pot bucura pe altcineva.

6. vera cimpeanu - April 30, 2008

april – imi pare bine ca ai citit. Si ca o incurajezi si tu pe oblia catre o relatie mai activa cu instrumentul.
In ce te priveste, ced ca gresesti. Daca nu se pune problema de a face muzica profesional, atunci poti ORICIND sa incepi. Am cunostinte care s-au apucat de pian la 50 de ani, de pictura si desen la 48, de spaniola la peste 65 de ani. This lifetime is NOT gone, unless you want to look at it this way.

7. AprilSea - April 30, 2008

… eu am vorbit numai de muzica. pentru muzica, zau, cu mina pe suflet zic, e tirziu.
de pictura stiu c-o sa m-apuc cind o sa ies la pensie.
de spaniola pina atunci. ca tot am o prietena de familie care-i traducatoare de spaniola, si cind i-am inaintat un text tradus de mine pentru un concurs pe ProZ (la care n-am participat ca nu-s membru platitor) a ramas masca si a-nceput sa-mi traga suturi virtuale sa ma duc la Cervantes.
dar mie-mi place portugheza.

8. Oblia - April 30, 2008

pt. April: n-am citit decit doua fraze din raspunsul ce ti l-a dat Vera, dar ma grabesc sa adeveresc dind din cap entuziast: da, da, da, apuca-te acum de ce vrei tu, neaparat!!! Eu am regretat, dupa ce-am luat-o pe calea Literelor, la un moment dat, ca am facut muzica prea devreme. Cind esti mic, studiezi ca te bat parintii si profii la cap, nu ca pricepi cit de minunat e sa scoti muzica altuia din si prin tine+instrumentul tau. Cred ca fain e sa te apuci cind esti om mare si chiar intelegi ce faci! Haaaaaaai, apuca-te acum, acum!! La ce ai vrea sa cinti? Notele le-nveti fluierand, doar prof de instrument(ul respectiv) o sa-ti trebuiasca, la inceput. Si se gaseste, no problem. De ce spui ca e tirziu?

Of, spaniola – alt proiect pe care-l taraganez de ani… 😦 Totusi, la Cervantes am fost: cursuri de simbata. Nu mi-a placut, a fost degeaba. Dar stiu ca au profi buni. De-aia ti-as recomanda ca, daca te duci la curs la ei, sa te duci in zile lucratoare, cind inteleg ca performeza profii faini. Textul ala l-ai tradus din ro in sp sau viceversa?

Mda, portugheza are ceva sssspecial…

Si sar’na pt. oferta, si multzam si Verei inca o data, deja ma simt un pic prost si trebuie sa va spun ca nu banii sunt problema, in momentul asta ii am. Problema este nu stiu care: o inertie timpita? De ce? Don’t know. Mi-e rushinik, I’m getting out of here… 😦

9. răzvan martzipan - April 30, 2008

adevarat a-nviat!

oblia & violoncelul: ai promis deja că mă înveţi pe mine după ce anul ăsta îţi iei instrumentul… şi vezi că numai ce se apropie sorocul 🙂

vera, în tine mi-e nădejdea să convingem oblica stăpână a jurnalului virtual să pună din nou mâna pe arcuş – nu de alta, da’ te văd fire mobilizatoare aşa de felul domniei tale 🙂

10. April - May 2, 2008

nu ma pricep la instrumente muzicale, nu-sh sa spun un’ se gasesc alea bunele si cum trebuie sa fie ca sa fie bun. dar pot sa ma uit pe net, sa caut, sa-ti prezint o lista de violoncele si detalii (oare chiar pot?!) sa-ti alegi.
daca e pentru altcineva, mut muntii, specialista in violoncele ma fac.

textul l-am tradus din sp in ro, nu stiu sa scriu in spaniola, nici sa vorbesc, ma tem, neavind exercitiu altul decit joaca mea cu mine, de una singura – si nu ma corecteaza nimeni, ceea ce e chiar nasol.
stiu insa sa dau din cap si din miini in spaniola foaaarte bine. 😉 vorb-aia, a vorbit de l-au durut miniile.

11. vera cimpeanu - May 2, 2008

razvan m. – Io am facut si fac tot ce pot, intre niste limite, ca nu vreau ca biata fata sa se simtzeasca apasata de noi; te pomenesti ca o silim sa renunte si la blog si la violoncel. Ceea ce nu e ce ne dorim, nu?

Eri am facut placinta cu visine, prima data in noua tava si a doua oara in noul cuptor. Cu emotii crippling aproape. Dupa o munca de 6 ore (cumparat si curatat visinele in iunie, dezghetat si facut prajitura dupa 11 luni, spalat vasele nenumarate, murdarite in procesul cu pricina), produsul a fost devorat in circa 10 minute. Is it really worth it? in timpul asta ascultam 55′ Liturgical Chants de Mozart si citeam 16 capitole din Everything is illuminated. Dar fetzele lor, cind mincau, exprimau fericire pura. Ma simtzesc personificarea zicerii ‘intre ciocan si nicovala’.

12. oblia - May 2, 2008

pt. martzipan: ay, ay, ay!… 🙂

pt. April: pai instrumente muzicale se iau de la vulpoiul cel batrin din tata-n fiu camatar de muzica din p-ta Lahovari. si mai stiu eu un loc. multzam, dar nu cauta pe net.

si tradus fara sa stii, doar cu dictionarul, iac-asa? wow!! 🙂 cit din languages e intuitie? si asta-mi place enorm la “disciplinele umaniste” 🙂

13. oblia - May 2, 2008

pt. Vera: ce faaaaain! 🙂

14. vera cimpeanu - May 2, 2008

Scumpo, it’s not only intuition, it’s also age.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: