jump to navigation

Umorul de scorpie al lui Carlyle April 6, 2008

Posted by oblia in Peregrinatio 1.
Tags: , , , ,
trackback

Parcurgând volumul “Femei în ţara bărbaţilor” din seria Cotidianul, dau peste o scorpie fabuloasă! O scorpie fabuloasă e o femeie substanţial mai luminată decât epoca şi mediul în care a binevoit s-o trântească anul de naştere şi care, aşa fiind, nici nu-şi ţine gura. Se cheamă Lilian Bell şi a trăit în Statele Unite între 1867 şi 1929.

În extrasul din “Punctul de vedere al unei fete” pe care îl include Cotidianul în acest volum, Lilian Bell vorbeşte, printre altele, de prostănaci. Teoretizează şi apoi ne dă un exemplu. După o cină mulţumitoare pentru toate stomacurile, un absolvent de universitate germană şi autor a trei cărţi (scorpie să fii, să nu-l consideri un om realizat) o abordează “cu precizia cuiva care a mâncat pe săturate şi acum doreşte să fie amuzat” – iar asta spune sec totul… (În plus, bănuiesc eu că avusese cucoana o chestie cu domnul.)

Scorpia se porneşte să-l amuze, cum îi şade bine femeii: a auzit domnul cumva de definiţia umorului găsită de Carlyle? Este încântătoare! “Umorul e o apreciere a laturii ascunse a lucrurilor.” Domnul licenţiat şi autor de fapt prostănac rămâne rece ca o statuă. Păi umorul e despre a fi funny, zice el, ce definiţie e asta? Cum, chiar nu înţelegi? insistă scorpia, iar şi iar. “Atitudinea mea exprima faptul că eram conştientă de prostia lui,” explică ea. A omului mâncat, realizat, care vroia să fie amuzat.

În uşa bibliotecii, un puşti care le urmărise conversaţia se strica de râs.

Advertisements

Comments»

1. Oceania - April 7, 2008

scorpie? hmmmm…nu stiu. razbuna si ea specia 🙂

2. Oblia - April 7, 2008

Vai, da: mie tare mi s-a parut scorpie – dar, cum ziceam, scorpie ilustra! 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: