jump to navigation

Unde eşti tu, Mircea? Şi de ce eşti tu, Marius? February 1, 2008

Posted by oblia in Peregrinatio 1.
Tags: , , , , ,
trackback

Nu, nu chiar Mircea cel Bătrân. Ci Vulcănescu, de care pomeneam mai ieri. Una dintre puţinele (deci preţioasele!) noastre valori culturale. Printre mii de alţii, omul a fost turnat, judecat abuziv, condamnat, întemniţat, abuzat şi iar abuzat, în fine, treptat exterminat.

Din toată asta, el a ales să ne lase moştenire acest dicton, să-i zicem: “să nu ne răzbunaţi, dar să nu uitaţi.” Prima parte cred că îi place mult şi speciei Felix. Dar, orişicât, dictonul fiind dicton, el trebuieşte respectat în totalitatea sa. Să nu uităm, deci. Dar cum să nu uităm, dacă suntem împiedicaţi să aflăm că avem ce uita?? Ca să uiţi sau, dimpotrivă, să ţii minte, trebuie întâi şi-ntâi să ŞTII, da?

Ieri seară aflu de la megieşi că CNSAS a devenit neconstituţional. Citind mai departe, pe firicelul indicat, mai aflu că legea CNSAS are, într-adevăr, nişte hibe – dar nu e mai puţin adevărat că desfiinţarea acestei insituţii o doresc unii cu într-ascunsă pohtă, demult. Îmi amintesc de încercarea din 2003, parcă, şi de lanţul uman pe care s-au văzut nevoite să-l convoace ONG-urile în jurul Palatului Parlamentului. Cu succes.

Acum, recul: succesul pare să aparţină speciei Felix, căci, precum declară prof. Ioan Muraru, “Curtea Constituţională a României este datoare să elimine din legislaţia românească acest venin anticonstituţional.” Instituţia ce informează naţia despre un măricel câh-câh istoric produs la cârnăţăria speciei Felix este deci, “venin anticonstituţional,” potrivit prof. Ioan Muraru. Şi cine este prof. Ioan Muraru? Serviţi vă rog moţul chestiunii: el este Avocatului Poporului însuşi.

Aşteptând cuminte şi cu încredere momentul când îmi voi putea exercita (constituţional!) dreptul la exprimarea opiniei şi convingerilor în cadrul unei colectivităţi care să conteze, ca în 2003, nu pot să nu evoc un gen de atitudine care, da!/d’oh!, a ajuns să mă jeneze un pic.

La radioul meu preferat şi chipurile destupat, sub bagheta unuia dintre realizatorii mei preferaţi. Comentând ştirea despre CNSAS aşa cool cum îi e stilul, Marius Vintilă spune: “… iar Mircea Dinescu speră că societatea civilă o să iasă în stradă – haha, a uitat că asta-i România!…”

Mariusică, fratele meu, care e şi fratele lu’ Tamango, tu însuţi nu te-ai săturat de ciorba asta de lobodă perdantă din care mai sugem câte-o lingură, pe care ne-o mai pasăm unul altuia în jurul mesei, la acest ospăţ de zeamă-lungă, până ni se lungesc urechile aşteptând să ne-aducă barza un viitor mai mişto?

Da, e România – so?? Voi nu v-aţi săturat 1. să vi se tot spună şi 2. să tot spuneţi mai departe, sub diverse forme, pe diverse teme importante, că sunteţi nişte loseri (luuuuzări) doar fiindcă… asta-i România? Că n-ai cu cine. Că lumea e nu ştiu cum. Că nu mişcă nimic. Că indolenţa tuturor… Păi cine-i “lumea”? În componenţa “tuturor” cine intră, concret? Mariusică nu?

Dar iaca Mariusică revine on air după faza de mai sus, un pic mai puţin blasé, peste un minut, zicând pe post – hai, fie!… – “dacă societatea civilă se va strânge, totuşi, în stradă, cum aşteaptă Mircea Dinescu, eu voi fi acolo.” Înseamnă că, în mod cu totul şi cu totul anomalicos, Mariusică, ins de România, dă să se strângă! Şi dacă la fel dau şi Mircică şi Măgduţa şi Onuţa şi Tănţica, deja trebuie să ne dăm seama că refrenul “asta-i România” nu mai ţine.

Deci, Mariusică: be there*! And say you’ll be there before you say nodoby will be there. Pentru că dacă de la specia Felix ştiu mereu la ce să m-aştept, de la specia non-Felix ştiu ce am de aşteptat – nu ciorbă de lobodă defetistă.

* duminică 3 februarie, ora 14.00, în Piaţa Universităţii.

Advertisements

Comments»

1. alexdi - February 2, 2008

ora 14 zice hotnews

2. oblia - February 2, 2008

da, multzam! 🙂

3. o utecista :-) - February 3, 2008

ce timid e anuntzul asta pe bloguri :-((( IN-CRE-DI-BIL! ne prabushim lent, dar sigur!
multzam de el. muah! viu negreshit!

4. oblia - February 3, 2008

draga utecista: n-as vrea sa vorbesc in numele altora (a caror tacere o inteleg, la faza asta, chiar mai putin decit tine), dar, dindu-mi cu presupusul, as zice ca nu li se pare un subiect “cool” – cool, de exemplu, ar putea fi biscuitii in forme de dictatori, printre care si lenin – aia, da, sunt o chestie dragutza. cool sunt si ad-urile la ciocolata cu rom, alea cu tovarasul de comitet si parca si o imitatiune de ceausescu pe-acolo. alea sunt nostime si dragutze si haioase. orice depaseste acest cerc de puf (roz) nu mai e cool. iar ce nu e cool ne bosumfla, ne indispune si ne plictiseste groaznic, pina la durere de cap. cu cele mai “maternale” sentimente, nu pot decit sa nadajduiesc ca nu-i va pocni nicicind istoria in cap. ca vor suride vesnic. ca fruntea lor va fi precum a emiliei din “patul lui procust”.
– the end –

5. gramo - February 4, 2008

offfff, ne-am luat cu Schimbul de carti si am uitat; e drept, cand am ajuns acolo ne-am adus aminte, dar ne-a fost jena sa plecam 😦

cum a fost?

6. utecista - February 4, 2008

nu e cool, de acord cu tine, dar e ok sa ma reprezinte (tot) ana blandiana dupa 18 ani de la revolutie? nu e usor desuet? (nu mi-o lua in nume de rau. o apreciez). pot sa manifest o stare de ingrijorare?
ma gandeam ca daca ar fi fost o manifestatie cu iz neofascist, anarhist, etc. atunci ar fi fost , cum spui, cool si full. :-(((

7. Oblia - February 4, 2008

pt. gramo: de ce sa te mint? a fost trist… ca si “cantitate” mi s-a parut ok, cateva sute. ca si calitate, mircea toma a fost ok. cei care au cerut demisia guvernului nu au fost ok – inversunati aiurea si deviind de la chestiunea de fond si de principiu. in fine, cativa vorbitori aiurea.
but: am vazut-o pe monica macovei!! :))) (n-a vrut sa tina discursuri)

8. Oblia - February 4, 2008

pt. utecista: haha, ma faci sa si rid, bre!! de ce sa te reprezinte tot ana blandiana la 18 ani de la revolutie, intrebi. pai de ce sa te reprezinte tot iliescu la 18 ani de la revolutie (ori la 35 de la congresul tz al utc, daca-i vorba pe-asa??), sau tot d. voiculescu la tot atitia ani?? in fine, cu discutia asta n-ajungem nicaieri oricum… 😦

aici nici macar nu e vorba de politica: NU e vorba de politica. e vorba de un principiu civic (social, istoric, etc.), anume acela ca populatia are dreptul sa stie adevarul, sa aiba de unde-l afla, daca-l vrea, si tot asa. intelegi?

9. utecista - February 4, 2008

inteleg, insa cred ca adevarul e deja schiop de-un picior.
las politica si da-mi un la 🙂
“aceastaaa e patria meaaaa!” 😦

10. Constitutia si jurnalistica « Costin’s blog - February 5, 2008

[…] Obliuta fuse la deomstratia “societatii civile”, se pare ca fuse atat de penibila incat n-a revenit cu un post. Care societate dom’le, si care civila ? […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: