jump to navigation

“Traumatorium” January 29, 2008

Posted by oblia in Peregrinatio 1.
Tags: , ,
trackback

Am perioade când citesc ziare ca infectată de-un fel de febră a actualului, şi perioade când mi se rupe de ştiri & informaţii. Dacă însă s-ar inventa un anume tip de publicaţie, sunt convinsă ca n-aş prididi să o citesc. Un jurnal de psihanaliză politică. Asta aş vrea să se inventeze! În care psihanalişti politici să psihanalizeze gesturile şi spusele politicienilor – aceleaşi pe care ziarele obişnuite, existente, le analizează şi comentează, doar. Să ni se reveleze şi nouă câte ceva din mecanismul psihicelor care-au născut, în România, vorbe mari, de referinţă.

În acest jurnal de psihanaliză politică mi-ar plăcea mult să citesc articole-psihanaliză pe marginea interogaţiei “Măi, Păsărică, tu n-ai altă treabă?” Să fi fost faptul că Preşedintele, când era în etate de 4 anişori şi se afla la plimbare pe faleză, în costumaşul duminical de marinel, a fost accidental răpăit de scăpările organice ale unui pescăruş ce traversa în zbor faleza prin dreptul (atenţie!) unei tonete cu vată-de-zahăr – să fi fost, zic, acest fapt cel care-a determinat irumperea celebrei apostrofe?

Sau şi mai celebrul “măi, animalule!” Să fi fost faptul că micuţul Nelu, un înfocat al rânduirii şi disciplinei desăvârşite în ogradă, a fost traumatizat de ne-liniştea, haosul şi vandalismul stârnit prin mişcările dezarticulate ale unui pui post-decapitare, pui rău, pui reacţionar, pui de legionar, un golan de pui! – să fi fost acest fapt resortul ce-a declanşat scurta, dar de durată mitraliere verbală?

Sau “voi face o Românie mândră ca soarele de pe cer!” Parcă văd: Gigică era la stână, şedea c-un pai în gură pe-o troacă, c-un camarad mucos alăturea de el. În cămăşuţa lui trenţuită, bălăbănindu-şi teneşii sărmani, cam inervat de muştele ce-l bâzâia. Un soare şi-o căldură de te prăpădeai stând jos. Când vine-n trombă o limuzină neagră, scrâşneşte şi opreşte, iar din ea se dă jos un bărrrbat la costum (negru, da, da) cu ochelari de soare de nu-i vedeai nici albul ochilor prin ei. Şi bărrrbatul scoate o batistă verde, îşi şterge migălos ochelarii de soare cu ea, şi-i pune la loc, se urcă în limuzină şi pleacă (tot) în trombă. După care s-a aşternut liniştea. Atât. De-ajuns să-l lase pe Gigică paf. Pentru tot restul vieţii.

Advertisements

Comments»

1. k - January 29, 2008

:)) superb. as citi si eu..

2. gramo - January 30, 2008

ok, impresii pe lectura: cu cat se apropia mai tare sfarsitul, cu atat citeam mai repede; mai repede, tot mai repede! dupa aia nu m-am mai putut opri si am mai citit one more time (asta doar fiindca nu stiu cum se scrie corect “o/data”) postul urmator, desi pe ala il mai citisem de cateva ori. 🙂

3. Monica - January 30, 2008

daca iti da cineva de stire ca se infiinteaza jurnalul cu pricina te rog da-mi si mie un semn, poate as putea lucra si eu acolo sha….in curand voi fi concediata pentru ca, lucrand la o fabrica de concasoare, de cate ori am de lucru cu cate vreun politician care face din astea ( dar vai! toti fac, deci voi spune, simplu, de cate ori vorbeste un politician) eu las treaba si intreb in jur oare ce s-o fi intamplat cu el, ce traume il fac sa spuna asta, sa fi fost ceva pasager? ce ar putea urma, in discurs? si stam si fabulam, si trece timpul, si treaba nu se face, si voi fi concediata, cum ma tem:)

4. m - January 30, 2008

of. eu nu stiu cum poti sa crezi in prostia asta de psihanaliza. de ce nu in ghicitul in stele, in bobi, in mate de capra
sunt dezolat.
oedip

5. Simona - January 30, 2008

M, psihanaliza e mai concreta decit ghicitul in stele :). Personal, sint de parere ca tot poporul roman ar trebui dus de minutza la terapie. LOL. Am vedea mult mai putine aberatii.

6. mihahela - January 30, 2008

hahahahahahahahahahahahahaha!!!

7. Simona - January 31, 2008

Io chiar vorbeam serios :).

8. mihahela - January 31, 2008

simona, nu la tine rideam :-)) ci la gigica care inca e paf… si la ili… si si la m… si imaginindu-mi poporul roman stind la coada la psihanalist (toti tinindu-se de minutza)…

9. oblia - January 31, 2008

pt. k: eu mi-as face abonament pe un an inca dinainte de lansare!! 🙂

10. oblia - January 31, 2008

pt. gramo: adica placut la dumneata? repede’s good? 🙂

11. oblia - January 31, 2008

pt. monica: ce-ar fi sa le dai asaaaaa, o lovitura de mindrie? da-ti tu demisia, infiinteaza jurnalul de psihanaliza politica si uite ca ai deja o abonata si citiva fidei cititori. ha? 🙂 nu, serios: it IS needed!

12. oblia - January 31, 2008

pt. m: te rog nu ma distruge. psihanaliza este viata mea. nu fii crud. adica, ce traume oare ar putea explica…? in fine. ma duc, iata…
cu pletele cernite,
omida

13. oblia - January 31, 2008

pt. miha & simona: LOL tot de imaginea cu poporul roman dus de minutza la psihanaliza. si o fresca de ctitorie, ceva, cu aceasta imagine. vaaaai de ce rid, de fapt? de la visinata, de la gripa solomon ce ma secera de 4 zile dar e pe trecute acum sau chiar de la imagine? miha, tu ce opinezi

14. oblia - January 31, 2008

a,da: si semnul intrebarii la final, asha: ?

15. mihahela - February 5, 2008

mai ili, eu cred ca ti se trage de la visinata, hihi, ca solomon habar nu am cine este si nici nu vreau sa stiu dar opinez ca imaginea tuturor gheorghilor, ionilor si vasililor asteptind la cabinet si intrebindu-se “ce mama lor vor astia de la noi?” poate avea, in amestec teoretic cu visinata, un efect afrodisiac… daca e ceva ce poate amuza pina la delir, aceea e psihanaliza!!

16. oblia - February 5, 2008

DA! :))))))))


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: