jump to navigation

Două filme January 26, 2008

Posted by oblia in Peregrinatio 1.
Tags: , , , , ,
trackback

Marţi sau miercuri am văzut la Studio “I Really Hate My Job” (“Am o slujbă naşpa rău!”), o comedie regizată de Oliver Parker pe care fanii lui “8 femei” o vor aprecia, pentru farmecul similar al actriţelor şi agerimea schimbului de replici. Atâta doar că în “I Really Hate My Job” stilul sitcom intră (nu deosebit de supărător) în compoziţia scenariului şi a interpretării, pe când în filmul lui François Ozon – ba.

Cele mai tonice protagoniste din filmul lui Parker mi-au părut a fi Neve Campbell şi Oana Pellea. Aceasta din urmă, o chiliană în vârstă de 48 de ani, având ocupaţiunea de spălătoare de vase refractară într-un pub din Soho bântuit de şobolani, musai puţin ţicnită şi revoluţionară – dar tovarăşă sexy.

Ca să vă conving să mergeţi să îi vedeţi prestaţia, iată două din replicile ei: “I think hugging as a management technique is utterly sinister!” Şi aceasta, un mini-solo rostit intens ştiinţific (şi reconstituit aici din memorie, deci aproximativ inexact):

“Se spune că fiecare an de fumat îţi scurtează viaţa cu 10 ani. Eu fumez de 20 de ani, ceea ce înseamnă că, dacă n-aş fi fumat, aş fi avut acum 248 de ani, ceea ce înseamnă că m-aş fi născut în 1759. Dar, cum fumez, nu mai am de trăit decât 30 de ani, să zicem, ceea ce înseamnă că voi muri în 1789. Ceea ce nu se poate, fiindcă nici măcar nu mă născusem, atunci!”

Dacă la comedia lejeră a lui Parker sala a fost mai mult de jumătate plină, la “Cold Waves” (“Război pe calea undelor”), văzut în zi de weekend, au fost vreo 15 persoane în sală… Desigur, nu e film, ci documentar. Făcut de Alexandru Solomon şi, după mine, totalmente cool – în cel mai cool sens al noţiunii! 🙂

Nici o clipă patetică, incitatoare sau părtinitoare, vocea naratorului te poartă cu egal simţ amfitrionic prin studiourile fostului sediu al postului de radio Europa liberă (pe fondul muzical al ştiutei “Rapsodii”, şi parcă te întorci acasă…), pe culoarele Palatului Parlamentului din Bucureşti sau pe lângă zidul închisorii din Franţa unde îşi are domiciliul Carlos teroristul.

Ceauşeştii înşişi pot fi revăzuţi în imagini de arhivă, iar Nestor Ratesh, Neculai Constantin Munteanu, Emil Hurezeanu şi soţiile lui Vlad Georgescu şi Noël Barnard îşi spun poveştile în contrapunct bine echilibrat cu Ilie Merce, fost ofiţer de securitate, actualmente deputat PRM, Gheorghe Pleşiţă (via OTV), un fost ministru ceauşist şi chiar Şacalul-deţinut (acesta din urmă, intervievat telefonic).

Un documentar cu VIP-uri, deci, în care personajele se joacă pe sine, mai cu sarcasm, mai cu cinism, mai cu realism. Absolut de văzut! Şi îi urez multe premii! 🙂

Advertisements

Comments»

1. sandu3 - January 27, 2008

Absolut de acord cu cele 2 filme!Bravo Solomon iar Pellea e chiar Geniala!

2. Ce ne-a mai placut at Gramo`s World - January 27, 2008

[…] vazut o poza foarte faina cu Vio in Dublin, am citit ce spune Oblia despre I Really Hate My Job si Cold Waves si l-am vazut pe baiatul lui […]

3. irinagheorghe - January 29, 2008

Hugging as a management technique is sinister…and adopted by sexual harassers or the mobsters. And it never comes unattached. LOL. Mersi pentru recomandari. O sa trec filmu’ cu Pellea pe lista celor pe care as dori sa le vizionez si pe care, din pricina unui prost obicei de a revedea la nesfarsit filmele de pe laptop nu cred ca o sa il vad curand. De ce repet filmele de pe laptop? Din doua motive: 1. nu imi merge DVD player-ul si nu il pot schimba momentan. 2. Mi-e tare frica sa vad vreun film aiurea, sau mai rau, horror.

In rest, how are you, Ilincuta?

4. Oblia - January 31, 2008

I’m gripata nashpa irinutza. but getting there… 🙂
hai, schimba-ti dvd player-ul… de cite ori se poate uita un om la acelasi si-acelasi film??


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: