jump to navigation

O ţară aspră, zice-se October 16, 2007

Posted by oblia in Peregrinatio 1.
trackback

1 august 1999, Melbourne

Vin după trei zile de stat “la ţară” undeva în statul Victoria. Am cunoscut o nouă specie australiană: căutătorul de aur. Nu e deloc legendă, e una din speciile contemporane. Îi vezi de la distanţă pe şosea: îşi lasă jeep-ul parcat în mijlocul unui câmp şi, cu detectorul de aur în mână (arată ca un aspirator), cu căştile pe urechi, se mişcă încet şi încordat peste pământ – un joc de noroc în care mica iluzie a pragmatismului o furnizează acest aparat, “detectorul de aur”.

Nu sunt mineri. Sunt aventurieri de lume nouă, aventurieri high-tech. Detectorul e eficient până la maximum un metru adâncime. Dacă le dă vreun semnal că e aur acolo, oamenii se-apucă să sape superficial şi dau de el. Fără semnal nu se-apucă să sape. Gropi de 50 de centimetri adâncime, maximum. De bucurie, poate, uită să le-acopere. Aşa încât terenurile de pe-aici sunt peisaje rezultate din aceste mici pariuri: movile, gropiţe, movile, gropiţe.

Intuiesc o relaţie aproape spirituală între acest aventurier de lume nouă şi acest metal din supralicitare preţios: aurul, pe care-l caută ca pe femeia ideală. A fi căutător de aur nu e o meserie; e o vocaţie, aproape o misiune. Ca totdeauna, esoterică, ocultă. Magie albă.

Sunt secretoşi ca nişte masoni: poate ţi-or arăta bucăţile de aur găsite (domnul ăsta, foarte stăpân pe sine, bine statornicit în fiinţă – şi în limitările ei – avea în casă vreun kilogram de aur brut), dar nu-ţi vor spune unde le-au găsit, nici ce-au simţit când le-au găsit. Le ţin doar pe palmă, cu mândrie bine temperată, cât ţi le-arată. De unde soliditatea asta? De unde consistenţa asta ontologică, aşa mâncare săţioasă? Numai un om dedat aşteptării perpetue şi antrenat în disciplina dezamăgirii o poate avea…

Împreună cu gazdele, am făcut o plimbare pe câmpul unui vecin crescător de oi. Un câmp în pantă acoperit de o peliculă de iarbă de-un verde-nu-verde, înălţându-se într-un deal. Pe deal, din senin, ca în atâtea alte părţi ale locului ăsta, bolovani masivi inexplicabili, ca prăvăliţi de pe un munte care, totuşi, nu pare să fi existat aici vreodată. Efect special de efect fără cauză. Hipnoza straniului care îmbibă continentul ăsta.

O, dar ipostazele morţii de pe “câmpurile” australiene!… Artă vizuală a apocalipsului. Rocă: în falii, ruptă, retezată, defalcată, despicată, stând în echilibru neverosimil pe vreun platou roşiatic. În jur, trunchiuri gri deschis de copaci morţi, cioturi verticale de care-atârnă încă crengi contorsionate, scorojite, ca ghearele zeiţelor care-or fi patronat Guernica. Printre asemenea roci, printre asemenea trunchiuri moarte, câte un os albit (o vertebră, o coastă sau o mandibulă de oaie). Sau chiar câte o oaie întreagă pe care vântul sau păsările au curăţat-o de carne, lăsând doar lâna şi coastele la vedere – sinistre, mofturile animalelor de prada, nu?

Ieri am văzut nu mai puţin de trei miei morţi pe-o câmpie. Fermierilor nu le pasă de pierderi – au mulţi alţi miei, din belşug. Când mă sensibilizez, ca europeancă crescută în principii drăgălaşe, la vederea unui miel înţepenit într-un fel de convulsie, în curs de uscare, mai degrabă decât de putrezire, mi se spune: “It’s a tough country. Only the strong survive.” Chestiunea e clară: ori sensibil, ori “puternic”; şi una, şi alta – nu se poate.

[Much later – or belated? – edit, azi: “It’s a tough country, only the strong survive.” Cum de n-am văzut sclipirea de sarcasm, atunci? Cum am putut s-o iau de bună, să-mi închipui că o afirmaţie rostită de-un australian poate fi complet purgată de bullshit? Australienii nu cred niciodată 100% (în) ceva. Scepticismul e sfânta lor marjă de eroare: religia naţională.]

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: