jump to navigation

Măsura infinitului April 13, 2007

Posted by oblia in Peregrinatio 1.
trackback

Azi, ascultând o melodie nouă la radio, am avut acele clipe, câteva, de mirare: că, de-atâtea mii de ani, muzica nu s-a epuizat, încă.

Ca matematica sau ca un banal scrabble ori joc de remi, muzica (occidentală, cel puţin) are la dispoziţie un anumit set de note, un anumit set de tonalităţi, un anumit set de ritmuri.

Cu aceste seturi finite muzica poate face combinaţii, permutări, reformulări, pentru a se înnoi, pentru a se întreţine şi menţine – pentru a se continua pe sine. Prin Beethoven, prin Rahmaninov, prin Debussy, prin Smetana, prin Elton John, prin Sting şi toţi, toţi ceilalţi.

Uneori, înnăditurile continuării-de-sine a muzicii se văd: succesiunea mi-fa-sol (şaisprezecimi-optime) din “Candle in the Wind” şi din cântecul pe care l-am auzit azi. Porţiuni identice pe care permutările originale nu mai sunt posibile, ca nişte membre uscate, moarte ale unui organism miriapodic. Le-auzi în cinci cântece diferite, în trei simfonii fără nici o legătură între ele, într-o sonată, o rapsodie şi-un recviem scrise de compozitori diferiţi.

Cu câteva seturi finite se pot face, desigur, combinaţii “la infinit”: muzica s-a continuat. Dar timpul trece şi infinitul permutărilor încă posibile s-a micşorat. Când o să auzim mi-fa-sol (şaisprezecimi-optime) în 900.000 de cântece pop, 700.000 de cântece rock, 10.000 de simfonii, 50.000 de sonate, mă tem că, la scurt timp, toate acestea vor deveni un singur cântec. Şi că acea unică melodie va fi ca ultima a unui electrocardiograf. Atunci vom şti că ni se va fi terminat Universul.

Măsura infinitului muzica e: candle in the wind. Melodii noi, cu grijă: să n-o epuizăm.

Advertisements

Comments»

1. medeea - April 13, 2007

cu permisiunea ta: http://www.youtube.com/watch?v=b2eIZjDnvLM … ca să ştie oamenii despre ce e vorba

2. thian1899 - April 13, 2007

nu am inteles nimic. Le aud in cinci cantece diferite, in trei simfonii fara nici o legatura intre ele? could be this true?

3. oblia - April 13, 2007

pt. medeea: multzam! o reascult cu placere. 🙂

4. oblia - April 13, 2007

pt. thian1899: sunt mici segmente de cateva note (2-3 secunde, tradus in termeni de timp) care se regasesc in diverse melodii, fie de muzica usoara, fie de clasica. melodii fara nici o legatura intre ele. accidental: nu pentru ca s-ar fi copiat intre ei compozitorii, ci nu pentru ca intampltor au ales aceeasi permutare. restul nu-l re-explic(itez),fiindca nici nu are rost, nici nu e, poate, deosebit de important. baga si post-ul asta la categoria random thoughts – care nu trebuiesc neaparat ascultate… 🙂

5. oblia - April 13, 2007

corectie: “nu pentru ca s-ar fi copiat inter ei compozitorii, ci pentru ca intimplator…”

6. Vlad - April 14, 2007

Însemnarea e foarte frumoasă, dar temerile nu sunt justificate. Pentru că muzica nu e în nici un caz o succesiune de note, tot aşa cum o limbă nu un alfabet. În timp ce limbile au pierdut enorm din originalitatea primară, şi totuşi avântul lor e de nestăvilit, muzica, de mii de ani, îşi păstrează intact secretul. Nimeni nu ştie cu adevărat despre ce vorbeşte muzica, ceea ce mă face să cred că omenirea e doar într-o fragedă copilărie. Ca muzica să spună tot ce are de spus, mai înainte trebuie să spunem noi totul, ori noi încă nu ştim să vorbim.
Aşa că nu vă alarmaţi, şi faceţi cât mai multă muzică. Nu e momentul pentru economie.

7. oblia - April 15, 2007

pt. vlad: … :)))) muzica nu e IN NICI UN CAZ o succesiune de note…

8. şi înainte, dar parcă... « Mădălina - Elena - April 21, 2007

[…] 21st, 2007 în ultimii ani au luat-o razna cu reinterpretarea melodiilor vechi… ce zicea Oblia despre infinitatea muzicii? ar trebui să le spună cineva şi lor că pot să creeze şi alte […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: