jump to navigation

Previziuni March 24, 2007

Posted by oblia in Peregrinatio 1.
trackback

Am făcut mai demult la grupa mea de copii un mic experiment. Era lecţia cu “will” pentru predictions. M-am ţinut bine de catargul planului de lecţie, printre talazurile de chiţăieli protestatare (“grammar again?? Noooooooooo. Please, no, nooooo…”) şi am navigat ghinişor prin prezentare, drilluială şi exerciţii.

La sfârşit, fiindcă suportaseră, totuşi, toate acestea, le-am oferit un bonus creativ (cu “will” inclus, desigur). I-am împărţit în două grupiţe, fete cu fete şi băieţi cu băieţi (la 10 ani, preferă segregarea), i-am poftit să-şi aleagă o planetă din cele nouă omologate, explicându-le sumar semnificaţia numelor latineşti, şi să descrie cum va fi viaţa în colonia umană de pe acea planetă, peste 50 de ani.

“You do it, too!” au replicat, de îndată ce terminasem de formulat instrucţiunile. Cum nu sunt deloc una din profele renumite pentru disciplina la clasă, m-am conformat. Mi-am luat eu însămi hârtiuţă şi m-am apucat de-am scris. Absolut sigură că baieţeii aveau să aleagă Marte, iar fetiţele – Venus, m-am gândit să-i surprind alegând Mercur. M-am lăsat în voia reveriei şi-am scris, am scris.

Lucrăm vreo cinci minute, după care vine timpul prezentărilor. “You first!” m-au somat chiţibuşii. M-am conformat degrabă.

Colonia mea va fi pe Mercur, am început. Cum ştiţi, Mercur e foarte aproape de Soare, de aceea e foarte, foarte cald pe Mercur şi viaţa trebuie să fie simplă, simplă. Prin urmare, oamenii trăiesc în nişte colibe de lemn în deşert, lângă oaze. Nu au păr deloc (“oooh!” răsună chiţibuşii), au doar sprâncene. (“Nici chiar femeile nu au păr??” Nici.)

Pe Mercur oamenii nu vorbesc (“what??”), ci comunică prin telepatie. Nu poartă nici un fel de haine (“oooooooooooooooooooooooh!!!” Mi-am luat repede seama, deh, era înainte de vacanţă, eram cu gândul la 2 Mai!…), vreau să zic că poartă doar un veşmânt lung din pânză albă, subţire (“hm!”).

De asemenea, oamenii de pe Mercur nu muncesc (“huh?”), căci orice gândesc se împlineşte. De exemplu, dacă gândeşti “să fie ordine în cameră!” se face ordine în cameră; dacă gândeşti “să fie o pizza cu şuncă, ouă, măsline, ardei şi brânză pe masă”, apare o pizza cu şuncă, ouă, măsline, ardei şi brânză pe masă (“wow!”).

DAR: dacă cumva gândeşti un gând rău, îţi creşte păr imediat, ca pedeapsă, şi eşti expulzat pe Pământ! “What bad thought?” “I dunno, if you want to harm someone, for example.” “Then you have hair?” “Lots of it! And you’re sent to Earth immediately.”

Urmează prezentarea băieţeilor – fireşte, Marte. Pe Marte se mănâncă, fireşte, numai hamburgheri şi cartofi prăjiţi (“yuck!” facem noi, fetiţele, în replică). Toată lumea se, fireşte, bate (“ooooh!”), de cum se-ntâlneşte: oamenii se bat pe stradă, copiii se bat la şcoală şi există chiar, fireşte, competiţii de bătăi care durează 48 de ore (“crazy!”), după care lumea poate să meargă la culcare.

După prezentare, curg întrebările, cu grupul fetiţelor foarte înfipt să ceară lămuriri: “şi femeile se bat, la voi?” “A, nu; femeile nu.” “A, bine!… Dar când se termină bătaia?” “Când moare unul din ei!” “Adică dacă doi băieţi se bat la şcoală bătaia se termină când moare unul din ei?!” “Ăăăă, nu. Nu, pentru că nu mori decât dacă eşti bărbat.” “Adică?” “Numai după vârsta de 40 de ani mori.” “Pf! Şi chiar se mănâncă numai hamburgheri şi cartofi prăjiţi??” “Da!” Aici, băieţeii n-au făcut nici o concesie.

C-un “hm!” coral dispreţuitor, grupul fetiţelor îşi începe propria prezentare. Băteam deja darabana mental, anticipând valuri, valuri de roz etern surâzător, cum se cuvine pe planeta Venus, cu iepuraşi de pluş cu fundiţă la gât, cu batalioane drăgălaşe de Barbie cu plete blonde şi cu multe bomboane, multă ciocolată, multă dulceaţă.

Ei bine… Jupiter! Acolo se instalase colonia fetiţelor. Aceasta consta dintr-un oraş mare, mare, doar cu zgârie-nori. În zgârie-nori erau companii mari. În companii lucrau oamenii între 12 şi 14 ore pe zi. Aveau paturi la birou şi puteau dormi acolo. Copiii mergeau la şcoală cât părinţii erau la companie. Se mânca la restaurant. În fine, dacă furai ceva apărea din cer un fulger uriaş care te lovea pe loc, şi gata.

Şi gata! Paf, grupul băieţeilor n-a avut întrebări. Doar un comentariu sub-maxilar, în română: “nasol!…” Eu, după ce m-am dezmeticit, întreb: “cum adică te loveşte fulgerul dacă furi ceva?” “Exact aşa!” răspund jupiterienele. “Păi şi dacă furi un pix?? Te loveşte fulgerul pentru asta?” “Ei, nu. Pentru un pix, nu.” “Dar când te loveşte fulgerul – dacă furi ce?” “Păi… o geantă, de exemplu!” A fost singura concesie pe care au acceptat s-o facă. În rest – beton: 12-14 ore de muncă pe zi, numai zgârie-nori, paturi la companie.

Şi vin de vă zic: nu ştiu cât de altfel e noua generaţie de băieţei, dar noua generaţie de fetiţe pare pornită, bloc, pe drumul spre top management sau, dacă nu, magistratură, cel puţin!…

Advertisements

Comments»

1. Simona - March 25, 2007

Extrem de interesant si, bineinteles, ca orice care pare un semn al vremurilor ce vor sa vina, mor de curiozitate sa stiu in ce masura se va adeveri. Daca previziunea se adevereste, ramine de vazut in ce masura societatea va sustine femeile asa de dedicate carierei. De remarcat ca micile jupiteriene au zis: “copiii mergeau la şcoală cât părinţii erau la companie”. Sigur, sint prea mici pustii ca sa isi puna problema cine plateste pentru ingrijirea copiilor si daca mai exista vreun sprijin de orice fel de la stat in acest sens, dar eu personal sint foarte convinsa ca, printre alti factori, o societate avanseaza in masura in care stie sa isi sprijine femeile si restul segmentelor de populatie care depind de ele: copiii si, de multe ori, batrinii.

To put things into perspective, ca mie inca nu mi-a trecut socul pe tema asta, in State nu exista concediu de maternitate mai mare de 12 saptamini si e neplatit! Femeile aici vin la servici pina in ultima zi de sarcina, fara exagerare. Daca organizatia la care lucrezi vrea sa-ti dea mai mult concediu de maternitate si sa ti-l plateasca, e treaba ei, dar nu exista nici o obligatie legala in acest sens si nici o asigurare sociala care sa-ti dea vreun sfant. Adaugati la concediul asta crunt de scurt faptul ca dupa aia day care costa cam o mie de dolari pe luna si faptul ca parintii proaspetilor parinti sint undeva la mama naibii si de cele mai multe ori nu sint dispusi sa se sacrifice ei ca sa te ajute pe tine. Apoi, daca drumul pina la servici dureaza o ora dus si una intors si nu reusesti sa iti aranjezi un program mai redus, poti sa nu iti vezi copilul treaz decit in weekend (presupunind ca are cine sa aiba grija de el intre timp). Scuze pentru my detour through social policy, da’ nu pot sa nu ma intreb cum s-ar putea intimpla in mod practic lumea la care s-au gindit copiii.

Dar, lasind politicile sociale la o parte, fetele astea are going to be a whole new ball game and I bet people are going to be taken by a big surprise. Baietii cred ca n-or sa stie what hit them cind o sa vina vremea sa umble dupa fetele astea jupiteriene, mai ales daca pe baieti i-a crescut o mama care-i priveste ca pe un soare, care nu i-a pus sa faca nimic si care, in general, nu i-a invatat ca mai exista si responsabilitati, nu doar dreptul de a fi servit de altii :)). Din observatiile personale, asa sint majoritatea mamelor de baieti din Romania. Cel putin in generatia mea si a Obliei. Sint curioasa daca s-a schimbat ceva (in bine) in generatia mamelor pustilor.

So it will be VERY interesting :). Personal, recunosc ca imi frec miinile cu satisfactie. LOL

eXstatic, banuiesc ca esti in eXstaz datorita temei planetare. Astept cu interes analiza :).

2. eXstatic - March 25, 2007

:))))) Simona :)))))) chiar ca mă gândeam la ceva astrologic, deh, deformare “profesională”… Oblia a zis de o generaţie de fete jupiteriene… fete, nu băieţi… ceea ce face ca totul să fie extrem de interesant, exact cum au remarcat doamnele dinaintea mea (Oblia şi Simona, sau domnişoarele, nu vă cunosc starea civilă, doar a Obliei, ştiu că e miss 🙂 ).

Fulgerele – care pedepsesc infractorii – sunt chiar ale lui Zeus, omologul grec al lui Jupiter… Dar în astrologie Jupiter este cel blând, voios, generos, cu simţul umorului, fiind supranumit Marele Benefic… Însă setea asta de justiţie este caracteristică atât Balanţei (semn guvernat de Venus), cât şi Săgetătorului (semn guvernat de Jupiter)…

Ceea ce mă intrigă pe mine este o chestie… Dacă o generaţie de fete au ales să fie jupiteriene, înseamnă că trebuie să fie o planetă de generaţie în Săgetător, şi aceea este Pluton… Sunt cinci planete de generaţie mai cunoscute: Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun şi Pluton. Mai nou, este şi Eris, dar nu se bagă, deocamdată. Nu ştiu în ce an s-au născut ele, ca să pot vedea unde au primele 4 planete, dar pot să fiu destul de sigur că s-au născut cu Pluton în Săgetător. Pluton este foarte extremist, taie totul de la rădăcină, demolează din temelii ca să construiască ceva indestructibil în locul vechii structuri. Ceea ce lasă în urmă Pluton rezistă cu brio pobei timpului, de regulă… Nu cred că vreţi să ştiţi ce caracter are zeul adâncurilor infernale…

3. medeea - March 25, 2007

jupiter blând? în cartea mea de mitologie scrie altceva…

4. oblia - March 25, 2007

eu ce sa mai adaug?… politici sociale, astrologie… hehe. am spus eu ca e interesant sa predai copiilor… 🙂
totusi: dincolo de toate ramificatiile interesante pe care le-ati schitat, sunt convinsa ca fetitele respective si-au modelat colonia jupiteriana dupa viata mamicilor lor: adica lucratul cite 12-14 ore pe zi si mincatul la restaurant au un model foarte real in viata lor… trist, din punctul de vedere al copilului, dar interesant (si poate important) din punctul de vedere al schimbarilor sociale pomenite de simona. cred.

5. medeea - March 25, 2007

acum mi-am dat seama… tema ta era bună de leapşa 😛

6. Gratiela - March 25, 2007

sa vezi ce interesant e cind faci exercitii d-astea la spaniola cu adolescenti si adulti 🙂 ba la franceza e si mai rau! cum ii povesteam si Simonei, oamenii take it very personal si se si supara cind ai opinii diferite:) nu inteleg de ce nu mai stiu sa se joace. oare e o chestie romaneasca? nu vad ze fun in it si nici utilitatea imediata de a practica o limba straina (pentru care mai si platesc). cred ca esti definitely better off teaching kids:)

da, sint convinsa ca fetitele vad ce se intimpla in familiile lor. baieteii insa pe dinafara complet:) hehe de-aia ajungi la maturitate si femeile sint responsabile si “angajate” si barbatii inca se joaca prea rar atitudine adulta. si dupa aia ce ne facem ca nu ne gasim parteneri de viata. ca fiecare se joaca altfel si de-a altceva:)

7. oblia - March 25, 2007

pt. medeea: nuuuuuuuuuuuuuu, nu leapsa iar, va rooooooog. ce, a trecut o luna, deja? 🙂

8. oblia - March 25, 2007

pt. gratiela: ba nuuu, tu. adica mie nu mi s-a intimplat. am o singura grupa de kids. restul sunt adulti. si fac si cu ei traznai de-astea si le place. adevarat ca ma privesc ciudat, uneori… dar totul e sa iti pastrezi morga de prof si sa mergi mai departe neabatut! 🙂

9. medeea - March 26, 2007

zi-i şi tu mină… că morgă prea sună macabru…

10. oblia - March 26, 2007

:)))) mina? mineri? nu stiu, zau, care-i mai macabra… :)))

11. Geo Atreides - March 27, 2007

Cand citeam, deja aveam in minte clasa din Southpark, baietii erau foarte aproape…
…da’ mi s-a sters smirku’ de pe fatza cand ai ajuns la viziunea fetelor. Chillin’ vision.
Poate mai faci exercitii d’astea, sunt ca un test Rorschach aplicat societatii.

G.

12. oblia - March 27, 2007

pt. Geo: mai fac, mai fac! va tin la curent…

13. Arthur - March 29, 2007

Uite o interpretare:

Am sa ma uit la 2 chestiuni care mi se par ca fundeaza cele 3 planete:

1. grija explicita pt specificarea tipului de pedeapsa capitala care functioneaza pe planeta;
2. prezentza implicita a angoasei principale a “dumnezeului” planetei:)

Jupiter este o planeta locuita de indivizi asupra carora amenintza cu moartea un “fulger” care pedepseste pe acela care indrazneste sa fure. Fetele sunt cele care vorbesc despre asta pt ca furtul poate fi reprezentarea unei pierderi, a unei lipse, a castrarii “fulgeratoare” care trebuie pedepsita sau razbunata cumva. Pedeapsa capitala asigura astfel ordinea intr-o lume si deci e privita ca pe ceva pozitiv.Locuitorii planetei sunt astfel salvati de spaima castrarii: daca fur sunt “strafulgerat”, mai bine nu fur si atunci instaurez o noua lume in care nu e nevoie de “pierderi”…

Marte este planeta celor care se tem de necunoscut. De specificat faptul ca baietii, desi aparent mai violenti, sunt mai putin punitivi.In plus sunt cei pe planeta carora se vorbeste mai mult despre drepturi decat pe celelalte doua planete . Ei nu spun care este pedeapsa capitala decat atunci cand sunt somati: mori in urma unei batalii pierdute, totusi , nu prea repede…moartea trebuie sa fie ceva mai indepartat, eventual dupa 40 de ani:). Pe langa toate astea ei sunt cei care vorbesc despre odihna sau refacere…”după care lumea poate să meargă la culcare”. Mai rudimentar o insemna si mai sanatos?:D

Mercur acum: este planeta locuita de indivizi care spun ceva de genul…”ai grija ce-ti doresti!”:D. Angoasa principala pare a fi teama de obiecte refulate. E vorba tot de teama fatza de necunoscut numai ca aici necunoscutul sunt tocmai eu, adica inconstientul meu. Daca indraznesc sa scot din inconstient o interdictie sociala intervine supraeul care ma expulzeaza din lume si care pastreaza astfel ordinea lumii. Pedeapsa capitala pe Mercur are grija ca fricile mele sa ramana bine incatusate in inconstient, pastrand aparentza ca restul imi este permis in intregime…numai sa gandesc si se si implineste…trebuie sa am insa grija cu zonele alea interzise…:D

14. oblia - March 29, 2007

wow! interesant 🙂

15. mirela - June 5, 2007

ce semnificatie au numele mirela andreea si andrei mihai ? si cat de bine se potrivesc una cu cealalta cele doua persoane cu aceste nume ?

16. mirela - June 5, 2007

cine poate sa ma lamureasca ?pls

17. oblia - June 6, 2007

draga mirela, cred ca persoana potrivita este Andrei. El e pasionat de chestii de-astea, stie o multime si cred ca-ti va putea spune. Vezi blogul lui, http://exstatic.wordpress.com si pune un comment cu intrebarea acolo. mie, asa, ca nespecialista, imi suna bine, armonios alaturarea celor doua nume – sa fie-ntr-un ceas bun! :)))


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: