jump to navigation

Mediterana, nebuna, frumoasa February 28, 2007

Posted by oblia in Peregrinatio 1.
trackback

Când mă gândesc la clipa în care l-au debarcat pe Ovidiu la Tomis mi se face frig. Era în zori? Avusese rău de mare şi era livid şi puţea a vomă? Plânsese tot drumul şi era stors de gând, senzaţie, viaţă? Burniţa? Se-nsera? Era cineva pe ţărm? Îi erau ochii gravizi cu tristeţe sau rămăsese loc pentru o sclipire de curiozitate?

Când mă gândesc la clipa în care l-au debarcat de Ovidiu la Tomis văd o mare întindere sumbră: ceţurile getice. Aici casele sunt din piatră cenuşie, marea e cenuşie, lupii sunt cenuşii, barbarii locului au expresii cenuşii, iar viforul cenuşiu amestecă toate cenuşiurile, sporind cenuşiul.

Cât aş fi vrut să trăiesc într-o cultură meridională! În loc de ceaţă getică, explozie de soare în delir şi orbitor albastru mediteranean (auzi primul acord din “Zorba Grecul”?).

În loc de chipuri reţinute şi gesturi cumpătate, aceşti boboci îmbătrâniţi în faşă, scofâlceală vândută drept cuviincioşenie, exclamaţia largă, expandată baritonal de pe un trotuar pe celălalt, ca-n filmele lui Benigni, “Buongiooooooorno, principeeeeeesa!” Şi zâmbetul mărinimos pe care ţi-l imprimă pe creier pentru tot restul zilei.

În loc de târşita rutină cuminte care ne goleşte străzile la miezul nopţii, nesăbuita exaltare andaluză a tavernelor colorate de flamenco, tataia dansând cu nepoţica, cu căţel, cu purcel, vivace, virtuozi până la 3-4 dimineaţa.

În loc de obidă şi ocări la fiecare imperfecţiune, o smintită învârtejeală de sirtaki, paaaf! cu talpa-n ţărână cu poftă – ceee, care necaz, ducă-se, nu e, la vita e bella şi tot ce contează e să trăieşti, din vârful degetelor de la picioare până-n dinţi şi creştet, cu inima deschisă Bucuriei.

Advertisements

Comments»

1. Andrei - February 28, 2007

Daca-ti spune cineva sa te schimbi, sa-i spui sa taca fleanca! Esti tare! Pe bune! 🙂

2. oblia - February 28, 2007

mi-au spus deja multi – in van!… 🙂 (ma rog, uneori primesc si sugestii)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: