jump to navigation

Admiraţie February 20, 2007

Posted by oblia in Peregrinatio 1.
trackback

Nu ştiu dacă aveţi acelaşi sindrom, dar mie îmi vine foarte greu să laud în română – să “dau feedback pozitiv”, să exprim ceea ce, în mine, e – clar şi de bună credinţă – admiraţie şi apreciere. Exprimat, iese avortat: ba ridicol, ba de lemn, ba fals.

Să fie ceva în neregulă cu româna? Cu utilizatorii ei?

Nu ştiu, dar vreau să spun că admir, actualmente, o singură figură publică din sfera politicii de domiţiliu: pe Monica Macovei. Că e dreaptă, curajoasă, tenace şi devotată. Că înţelege întâietatea “cauzei” (non-personale). Că e conştiincioasă. Că rezistă. Că, da, se sacrifică cu bună ştiinţă, ba chiar cu sânge rece. Că, da, are simţul autentic al “interesului naţional”. Că e totalmente COOL!

Răsună plângeri de “lipsă de modele”? EA este. E-aici, live, la îndemână. Just follow! It does take guts, however…

Nu, fără engleză. Dar pentru că nu ştiu să-mi exprim admiraţia în română fără să sune cum am zis că (mi se pare că) sună, am să povestesc ceva, în loc de laudă.

Vara lui 2005. August, pare-mi-se. Oblia, în concediu la 2 Mai. La cherhana, oleacă de rumoare, deoarece Monica Macovei stătea extrem de lejereanu la o masă, mâncând hamsii cu mămăligă sau Dumnezeu ştie ce. Nimic deosebit de noi, în orice caz. Şi tăifăsuia. Fără bodyguarzi, gorile, sepepişti şi alte alter ego-uri dintr-acestea.

După prânz, Oblia pe plajă. Tot la 2 Mai. Nu că mă holbam or anything, dar Monica Macovei stătea la plajă nu pe vreo rogojină, nu pe vreun cercefel colorat, ci pe nisip, direct, cu capul aşezat pe-o piatră, frate! Comod, se pare. Chiar la buza valurilor.

După un timp, s-a ridicat şi a pornit-o înot. Şi s-a dus, s-a dus, fără respiro, dispărând oblic, vitejeşte, dincolo de dig. Peste o oră am plecat de la plajă, iar piatra ei era tot goală. Femeia încă înota, acolo, undeva, în larg. Le-am zis amicilor: “Sper că n-am rămas fără Ministrul Justiţiei!”

Îmi era, şi atunci, teamă că pierdem ceva de valoare

Advertisements

Comments»

1. Gratiela Zotica - February 20, 2007

intr-adevar, iese avortat! ba chiar mai rau suna ca e la misto. In cel mai bun caz suna pompos. Nu inteleg de ce astea pozitivele in romana DO NOT ring true. Poate d-aia nici nu le zicem:)

2. mona - February 20, 2007

hei, si pe mine ma macina asta cu monica macovei. citesc romania libera online si ma apuca bitzul ca vor sa o matraseasca. ma intreb daca putem face ceva. imi vine sa pling de ciuda.

in alta ordine de idei mie nu mi se pare nimic in neregula cu admiratia exprimata in romana. tocmai ca parca suna mai stingaci in engleza. eu cred ca romana are o stingacie in a avea admiratie, nu in a o exprima 🙂

3. medeea - February 20, 2007

macovei???? ce s-a întâmplat cu ea??? spune-mi şi mie că io sunt un om care nu citeşte ziare, nu se uită la tv şi ieri scria pe reţetă 2005… ai milă de un om dezinformat care în curând va vieţui în secolul trecut…

4. oblia - February 21, 2007

pt. medeea: motiunea anti-macovei din parlament – ca sa o dea jos de la Ministerul Justitiei. motivul invocat e delicios! cica nu e competenta!… asemenea porcism n-am mai vazut…

5. oblia - February 21, 2007

pt. gratiela & mona: mda, cred ca chestia cu admiratia are de-a face si cu limba la care te raportezi intai si-ntai, cumva. mh. subiectiv.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: