jump to navigation

Specii aiurea February 13, 2007

Posted by oblia in Peregrinatio 1.
trackback

Melbourne, 28 iulie 1998

Căutând un cuvânt într-un dicţionar englezesc, îmi cad ochii pe altul. “Dodo”: 1. “a large flightless bird extinct since the 17th century. 2. (informal) one who is hopelessly passé; 3. a stupid person.”

E şi-un desen lângă explicaţie. Pasărea dodo era durdulie, îngroşată de ne-zbor, corpul plinuţ contrastând cu aripile atrofiate; şi avea un cioc acvilin, de pasăre de pradă… M-a-nduioşat.

“A flightless bird” – o formulă de captare a tragicului mai bună decât multe altele, sofocliene, nietzscheene sau cioraniene. A flightless bird, a vaginaless whore, a heightless mountain, a madnessless Don Quijote. Cum se poate?!

Altceva. Avem următoarele 2 exemple:

1. “Toţi cretanii sunt mincinoşi.” Semnat: “Epimenide, un cretan.”

2. Unei mătuşi în vârstă cu vocea dogită de tutun, care tuşeşte de-şi catapultează plămânii, îi recomanzi, grijuliu, să se lase de fumat. Ea se oţărăşte la tine. Atunci, ofuscat şi tu, i-o trânteşti:

“Bine, dragă, fumează sănătoasă!”

Exemple asemănătoare avem în Caragiale (“Mitică”) şi Patrick White. O formulă foarte concentrată, ca un aforism, ca o axiomă, totuşi nemanifest “înţeleaptă”, care-ţi produce un fel de umor nehilar – o plăcere umoristică cerebrală, mai degrabă. Citeşti enunţul, îi înţelegi ascunzişul şi simţi cum delectarea ţi se disipează printre neuroni ca un val lunguieţ pe-o plajă de ore întregi bătută de soare. Cu delectarea dintr-o aşa formulă, aproape că-ţi vezi chimia la lucru, în cerebel.

În ce specie (literară?) se încadrează asemenea formule? Aforisme nu sunt, fabule nu sunt (le lipseşte didacticismul), nici poezie nu-s. “Paradoxe”, poate? Le-aş spune “logicíi”, cu singularul “logicíe” – logiqueries.

Astfel:

A. “What do they mean by ‘second nature’? This is so hilarious, if you come to think of it seriously!”

B. “De ce Dumnezeu stă atât de mult în duş?”
“Îşi spală păcatele.”

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: